Het grootste deel van onze patiënten bestaat uit (jonge) kinderen. Bij deze doelgroep kan de kaakgroei namelijk nog worden beïnvloed door een beugel, waardoor tanden en kiezen op een natuurlijke manier in de juiste positie kunnen worden gezet. Benieuwd of jouw kind een beugel nodig heeft? En welke beugel dan het meest geschikt is? Hieronder hebben wij de meestgestelde vragen over dit onderwerp op een rij gezet.
Heeft mijn kind een beugel nodig?
Er zijn verschillende redenen om een beugel bij een kind te plaatsen:
- Bij scheve tanden en kiezen
- Bij een te smalle bovenkaak
- Wanneer de voortanden te ver naar voren (overbeet) of achteren (onderbeet) staan
- Wanneer tanden niet goed op elkaar passen, waardoor spreken of kauwen moeilijker wordt
- Wanneer er een spleetje tussen de voortanden zit
Een beugel kan deze problemen oplossen door de tanden en kiezen geleidelijk naar de juiste positie te verplaatsen. Dit gebeurt door middel van drukkracht die op de tanden wordt uitgeoefend door de beugel. Volgens de Nederlandse Vereniging van Orthodontisten krijgt 45% van de jongeren in Nederland een beugel. Dit zijn zo’n 200.000 jongeren.
Welke beugel moet mijn kind?
Welke beugel geschikt is voor jouw kind, is afhankelijk van verschillende factoren. Heeft jouw kind bijvoorbeeld een overbeet? Dan kan ervoor gekozen worden de uitneembare blokbeugel te plaatsen. Heeft jouw kind vooral scheve tanden? Dan wordt in de meeste gevallen de reguliere slotjesbeugel geplaatst. Voor een overzicht van alle beugels die wij plaatsen, verwijzen we je graag door naar de speciale overzichtspagina.
Vanaf welke leeftijd moeten kinderen een beugel?
Kinderen zien we het liefst wanneer de wisseling van de tanden vordert en wanneer de kaakgroei nog kan worden beïnvloed. Dit is bij de meeste kinderen rond de 10 á 13 jaar.
Hoe lang moet mijn kind een beugel dragen?
De duur van de behandeling varieert per persoon en is afhankelijk van de ernst van het gebitsprobleem. Voorafgaand aan de behandeling, ontvangt de patiënt altijd een persoonlijk behandelplan waarin onder meer de duur van de behandeling is vastgesteld.
Wat kost een beugel voor mijn kind?
Bij TopOrtho werken we met de tarieven die jaarlijks door de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) worden vastgesteld. De uiteindelijke kosten van de behandeling hangen af van het soort beugel, de grootte van de gebitsafwijking en de duur van de behandeling.
Meer informatie over de tarieven, vind je op onze tarievenpagina.
Wordt de beugelbehandeling bij kinderen vergoed?
Orthodontie tot de leeftijd van 18 jaar wordt alleen in uitzonderlijke gevallen vergoed vanuit de basisverzekering, zoals bij een schisis (hazenlip). Vaak moet je dan wel toestemming aan de zorgverzekeraar vragen.
Wanneer je een aanvullende zorgverzekering met vergoeding voor orthodontie hebt afgesloten, wordt de behandeling in de meeste gevallen (deels) vergoed. Let hierbij op dat er vaak verschil is in de vergoeding van orthodontie tot 18 jaar en vanaf 18 jaar (of bij sommige verzekeraars 22 jaar). De vergoeding voor kinderen is vaak ruimer dan die voor volwassenen. Vraag dus, voordat je met de beugelbehandeling begint, bij je zorgverzekering na of de behandeling vergoed wordt.
Heb je nog een vraag over dit onderwerp? Neem dan contact op met één van onze praktijken. Wij helpen je graag.