Bij een kruisbeet passen de bovenste en onderste tanden of kiezen niet goed op elkaar wanneer de kaken dicht zijn. Eén of meer tanden of kiezen van de bovenkaak vallen dan binnen de tanden of kiezen van de onderkaak. Een kruisbeet kan achterin de mond bij de kiezen of voorin de mond, bij de voor- of hoektanden voorkomen.
Hoe ontstaat een kruisbeet?
In veel gevallen ontstaat een kruisbeet van de kiezen wanneer de bovenkaak te smal is ten opzichte van de onderkaak. Een kruisbeet van de voortanden kan ontstaan wanneer de bovenkaak niet ver genoeg voor de onderkaak staat. In sommige gevallen zijn afwijkende mondgewoonten de boosdoener. Dit zijn gewoonten die schadelijk zijn voor het gebit. Voorbeelden van afwijkende mondgewoonten zijn het permanent ademen door de mond, nagelbijten, duimen, vingerzuigen of op een afwijkende manier slikken of kauwen.
Is een kruisbeet erg?
Wij raden aan een kruisbeet altijd te behandelen. Een kruisbeet kan namelijk zorgen voor een ongelijke asymmetrische kaakgroei, overmatige gebitsslijtage en/of teruggetrokken tandvlees of problemen met het kaakgewricht.
Welke beugel wordt bij een kruisbeet geplaatst?
Om een kruisbeet te verhelpen, wordt in de meeste gevallen een hyrax-beugel geplaatst. De hyrax-beugel bestaat meestal uit vier bandjes om de kiezen die met een schroef midden boven het gehemelte aan elkaar verbonden zijn. Deze schroef wordt met een speciaal sleuteltje aangedraaid, waardoor de bovenkaak stap voor stap breder wordt gemaakt.
Meer informatie
Wil je meer informatie ontvangen? Neem dan contact op met één van onze TopOrtho-praktijken. Wij helpen je graag.