Een spleetje tussen de tanden wordt ook wel diasteem genoemd. Een diasteem kan op alle plekken in het gebit voorkomen, maar wanneer het spleetje of de spleetjes tussen de voortanden in de bovenkaak zitten ervaren de meeste mensen dit als storend. Toch zijn er ook mensen die een diasteem meer als schoonheidskenmerk zien. Denk bijvoorbeeld aan Madonna, Lara Stone en Arnold Schwarzenegger.
Wil jij je spleetje tussen je tanden graag weghebben? Lees dan verder!
Hoe ontstaat een spleetje tussen de tanden?
Een spleetje tussen de tanden kan verschillende oorzaken hebben:
- Teveel ruimte tussen de tanden;
- Ontbrekende tanden;
- Duimzuigen;
- Te kleine tanden;
- Tongpersen.
Een beugelbehandeling bij een diasteem
Het is mogelijk het spleetje tussen de tanden te reguleren met een beugel. Deze methode heeft de voorkeur bij spleetjes tussen de tanden die meer dan 3 millimeter breed zijn. Een beugel laat het spleetje echt verdwijnen. Het is dus geen optische oplossing.
Er zijn verschillende soorten beugels die geplaatst kunnen worden. Welke beugel voor jou het meest geschikt is, hangt onder meer af van de grootte van het spleetje en wat jouw persoonlijke voorkeur heeft. De beugels die het meest geplaatst worden bij het reguleren van een diasteem hebben wij hieronder verder toegelicht:
De traditionele metalen slotjesbeugel
De slotjesbeugel wordt het meest geplaatst. Dit type beugel bestaat uit metalen brackets die op de tanden worden geplaatst en met elkaar worden verbonden door middel van metalen draden. De druk van de draden zorgt ervoor dat de tanden worden verplaatst. Meer lezen? Bekijk dan deze pagina over de slotjesbeugel.
De doorzichtige beugel (aligners)
De doorzichtige beugel, ook wel onzichtbare beugel genoemd, is een populaire beugel. Deze beugel bestaat uit doorzichtige aligners (hoesjes die over jouw tanden en kiezen geplaatst worden) die nagenoeg onzichtbaar zijn. Meer informatie hierover vind je op de pagina over de onzichtbare beugel van Invisalign.
Spleetje tussen de tanden bij kinderen
Veel kinderen hebben een spleetje tussen de voortanden. In de meeste gevallen sluit het spleetje vanzelf als het kind de melktanden gewisseld heeft. Als het spleetje ook nog in de puberteit te zien is, kun je ervan uitgaan dat het spleetje niet meer vanzelf weg zal gaan.
Meer informatie?
Wil je meer informatie ontvangen? Neem dan contact op met één van onze praktijken. Wij helpen je graag verder.