Wanneer je beugel net geplaatst is, is dat best even wennen. De eerste paar dagen kunnen je tanden en kiezen gevoelig zijn, omdat er druk op wordt uitgeoefend. Veel beugeldragers hebben dan de neiging zachtere dingen te eten, maar een beugel went sneller wanneer je zo gauw mogelijk weer ‘normaal’ eet. Pas alleen op met hard en taai voedsel. Dit kan de beugel namelijk beschadigen.
Weet jij wat je wel/niet kunt eten wanneer je een beugel hebt? Wij hebben hieronder de veelgestelde vragen over dit onderwerp voor je op een rijtje gezet.
Wat mag ik eten en drinken met een beugel?
Om beschadigingen aan je beugel te voorkomen, moet je heel voorzichtig zijn met het eten van hard en taai voedsel. Dit zijn bijvoorbeeld pinda’s, dropjes, toffees en stokbrood. Hard fruit, zoals appels en peren, kun je beter in stukjes snijden voor je deze opeet. Vermijd ook kleverig snoep zoals kauwgom, karamels, nougat en winegums. Dit soort snoep blijft vaak aan je beugel plakken.
Is suiker slecht voor je beugel?
Teveel suiker is nooit goed voor je tanden. Dat geldt ook voor frisdrank en zoete (vruchten)drankjes. Drink liever water, thee, melk of bouillon. Ook zure voedingsmiddelen kunnen het gebit aantasten. Wacht na het eten of drinken van zure producten minstens één uur met tandenpoetsen. Door het zuur wordt de buitenste laag van het tandglazuur een beetje week. Dit poets je gemakkelijk weg wanneer je meteen je tanden poetst.
Waarom raden jullie zeven suikermomenten aan?
Maximaal zeven eet-/ en drinkmomenten op een dag is een richtlijn waar zowel voedingsdeskundigen als tandartsen steeds meer op aandringen. Dan heeft het gebit tussendoor voldoende tijd om te herstellen van de zuuraanvallen op het glazuur. Wij spreken van zeven suikermomenten: eigenlijk is alles wat je op een dag eet of drinkt behalve water, thee en koffie zonder suiker een suikermoment. Bij meer dan zeven suikermomenten neemt de kans op gaatjes toe.