Bij scheve tanden is er meestal niet genoeg ruimte in de kaak voor alle tanden en kiezen, waardoor tanden en kiezen elkaar kunnen overlappen en/of wegduwen. In sommige gevallen is er juist sprake van teveel ruimte en ontstaan er spleten tussen de tanden en kiezen.
Hoe ontstaan scheve tanden?
Scheve tanden kunnen op verschillende manieren ontstaan. Hieronder vind je enkele van de meest voorkomende oorzaken:
- Ruimtegebrek of juist teveel ruimte in de tandbogen;
- Afwijkingen in de stand van de kaken;
- Gewoonten zoals duim-vingerzuigen, mondademhalen of afwijkende slikgewoonte;
- Beschadigingen of verlies van tanden en kiezen na een ongeval (trauma).
Scheve tanden door ruimtegebrek of juist teveel ruimte in de tandbogen
Wanneer er te weinig ruimte binnen de tandbogen is, breken tanden en kiezen scheef of gedraaid door of op de verkeerde plek. Als er veel te weinig ruimte is, breken tanden of kiezen soms helemaal niet door, maar blijven in de kaak ingesloten. Wanneer er te veel ruimte is, kunnen er spleten tussen tanden en kiezen ontstaan.
Scheve tanden door afwijkingen in stand van de kaken
Het kan zijn dat de onderkaak sneller groeit dan de bovenkaak (of andersom), waardoor er een onder- of overbeet ontstaat. Tanden en kiezen raken elkaar bij het dichtbijten dan niet op de juiste manier waardoor ze scheef kunnen gaan groeien.
Scheve tanden door afwijkende gewoonten
Druk op de tanden door duim-of vingerzuigen, afwijkend slikken (met tong tussen de tanden) en mondademhalen kunnen ervoor zorgen dat tanden scheef gaan staan maar ook zorgen dat de tandbogen niet goed sluiten. Hierdoor kan een overbeet onstaat (grote afstand tussen boven-en ondertanden) of een open beet (voortanden overlappen niet).
Scheve tanden door trauma
Wanneer je een ongeluk hebt gehad waarbij je tanden zijn beschadigd of misschien tanden verloren zijn gegaan, kunnen de andere tanden in de tandboog gaan schuiven en daardoor scheef gaan staan.
Hoe kun je scheve tanden rechtzetten?
Het reguleren van scheve tanden is één van de meestgehoorde redenen dat onze patiënten een beugelbehandeling willen opstarten. Met een beugel worden de tanden namelijk geleidelijk in de juiste positie gebracht. Er zijn verschillende soorten beugels die geplaatst kunnen worden om scheve tanden te reguleren. Welke beugel voor jou het meest geschikt is, hangt onder meer af van hoe scheef jouw tanden staan en wat jouw persoonlijke voorkeur heeft. De beugels die het meest geplaatst worden bij het reguleren van scheve tanden hebben wij hieronder verder toegelicht:
De traditionele metalen slotjesbeugel
De slotjesbeugel wordt het meest geplaatst. Dit type beugel bestaat uit metalen brackets die op de tanden worden geplaatst en met elkaar worden verbonden door middel van metalen draden. De druk van de draden zorgt ervoor dat de tanden worden verplaatst. Meer lezen? Bekijk dan deze pagina over de slotjesbeugel.
Slotjesbeugel met keramische brackets
Deze beugels zijn vergelijkbaar met metalen beugels, maar in plaats van metalen brackets zijn de brackets gemaakt van doorzichtig of wit keramisch materiaal. Hierdoor zijn ze minder zichtbaar dan metalen beugels. Meer informatie over dit type beugel vind je op de pagina over de slotjesbeugel met keramische brackets.
De doorzichtige beugel (aligners)
De doorzichtige beugel, ook wel onzichtbare beugel genoemd, is een populaire beugel. Deze beugel bestaat uit doorzichtige aligners (hoesjes die over jouw tanden en kiezen geplaatst worden) die nagenoeg onzichtbaar zijn. Meer informatie hierover vind je op de pagina over de onzichtbare beugel van Invisalign.
Scheve tanden rechtzetten zonder beugel?
Wil je je scheve tanden laten rechtzetten, maar liever geen opvallende beugel? Dan kan de doorzichtige beugel een oplossing zijn. Meer informatie over deze beugel vind je op de overzichtspagina van al onze doorzichtige beugels.
Zelf scheve tanden rechtzetten?
Beugelen op afstand is een trend uit het buitenland die ook steeds vaker in Nederland opduikt. De patiënt maakt thuis foto’s van het gebit en stuurt deze door naar de orthodontist. Alleen op basis van deze foto’s wordt een beugel gemaakt die de patiënt zelf thuis kan plaatsen. Wij staan absoluut niet achter deze trend en willen je graag waarschuwen. Een beugelbehandeling kan niet uitgevoerd worden zonder een goed en degelijk onderzoek en behandelplan. De kwaliteit van een behandeling met doe-het-zelf beugels is onvoorspelbaar en kan zelfs leiden tot onomkeerbare schade aan het gebit.
Kunnen tanden ook op latere leeftijd scheef gaan staan?
Wij krijgen vaak de vraag of tanden ook op latere leeftijd scheef kunnen gaan staan. Het antwoord daarop is ‘ja’. Een aantal oorzaken:
- Veranderingen in de druk van de lippen, tong en wangspieren kunnen leiden tot tandverplaatsing en het onstaan van scheve tanden.
- Veranderingen in de kaakstructuur als gevolg van veroudering, letsel of andere oorzaken kunnen leiden tot scheve tanden.
- Wanneer je een tand verliest, kan de ruimte die achterblijft ervoor zorgen dat de andere tanden in de richting van de open ruimte verschuiven.
- Tandvleesaandoeningen kunnen ervoor zorgen dat het bot rondom de tanden en kiezen verloren gaat. Dit kan leiden tot scheve tanden en een veranderde beet.
- Een slechte mondhygiëne kan leiden tot tandvleesaandoeningen en verlies van bot, wat op zijn beurt kan leiden tot scheve tanden.
Wij raden aan regelmatig naar de tandarts te gaan en eventuele problemen met de stand van je tanden op tijd te laten behandelen.
Meer informatie?
Wil je meer informatie ontvangen? Neem dan contact op met één van onze praktijken. Wij helpen je graag verder.